BOSAQ
Een gezonde planeet met drinkbaar water voor iedereen.

Jacob Bossaer is een jonge ondernemer en tegelijk bevlogen verteller. Hij heeft de wereld rond gereisd en zijn ogen duidelijk goed de kost gegeven. Zo stond hij vijf jaar lang in voor de waterzuivering op de Belgische Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Eerder reisde hij al verschillende keren door Latijns-Amerika, waar hij met eigen ogen de steeds grotere nood aan zuiver water vaststelde. Uit die ervaringen ontstond het idee om BOSAQ op te richten, een bedrijf dat off-grid waterzuiveringsinstallaties produceert die onder andere overheden en hotels in staat moeten stellen om zout, zoet en brak water om te zetten in drinkbaar water. Ze gebruiken daarbij uitsluitend hernieuwbare energiebronnen.

 

“Ik ben trots op het duurzame businessmodel dat ik samen met Pieter Derboven heb ontwikkeld,” zegt Jacob. “Pieter hielp in het verleden heel wat grote bedrijven met hun marketing- en duurzaamheidsbeleid en is een echte sociale ondernemer, net als ik.  Zo hebben we wel startkapitaal van externe partners nodig, maar zorgen we ook van bij de start voor eigen inkomsten door via waterconsulting grote industriële bedrijven te helpen om te besparen op hun waterfactuur. Ondertussen werken we verder aan de uitbouw van onze productie van waterzuiveringsinstallaties. Tegelijk koppelen we onze commerciële activiteiten aan de vzw Water Heroes die de producten van BOSAQ verdeelt aan wie ze het meest nodig heeft, maar niet kan betalen.”  

Dat businessmodel bracht BOSAQ in 2017 al als een van de vijf beste nationale sociale bedrijven naar de Belgische finale van The Venture, een wereldwijd fonds van 1 miljoen dollar dat wordt geïnvesteerd in startups die met hun onderneming een positieve verandering willen creëren in de wereld.

Ondernemers die ondernemen met hart en ziel, doen dat niet enkel met het oog op eigen financieel gewin.

BOSAQ doneert minstens 10% van zijn winst aan de vzw Water Heroes, die door Michael Boschmans zal worden geleid. “Dat betekent dus dat onze sociale impact groter zal zijn naarmate ons bedrijf succesvoller is,” geeft Jacob nog aan. “In de wereld waarin we vandaag leven, kunnen ondernemingen volgens mij niet anders dan hun kennis en knowhow inzetten om hun sociale verantwoordelijkheid op te nemen. Wij zijn ervan overtuigd dat ondernemers die ondernemen met hart en ziel, dat niet enkel doen met het oog op eigen financieel gewin. We denken dan ook dat we met BOSAQ overduidelijk aantonen dat ondernemers ook kunnen ondernemen vanuit passie, met het doel om van de wereld een betere plaats te maken. Liefst 1,8 miljard mensen hebben wereldwijd geen toegang tot zuiver water, en dat probleem wordt steeds acuter. Met BOSAQ en Water Heroes zijn we er rotsvast van overtuigd dat we daar iets aan kunnen en zullen doen.”

Deel het verhaal van Jacob

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.