BAO Living
duurzaam en betaalbaar wonen

Elektriciteit, water, verwarming, ventilatie, domotica: Bao Living steekt alles samen in één compacte unit. Goedkoper en vooral een pak duurzamer dan de conventionele manier van bouwen. Oprichters Benjamin Eysermans en Axel van der Donk willen met hun Slimme Aanpasbare Module (SAM) de bouwsector transformeren, en werden voor hun innovatieve oplossing al beloond met een Henry Van de Velde design award.

Benjamin en Axel volgden samen een master-na-master Innovatie en Ondernemerschap aan Antwerp Management School. “We zijn samen beginnen nadenken: als we een eigen bedrijf starten, wat gaan we dan doen. Alles kon, maar we wilden méér doen dan alleen maar winst maken. We wilden een maatschappelijk probleem helpen oplossen.”

“De klimaatopwarming staat dan met stip op één. Het is een beetje onderbelicht, maar de bouwsector heeft een enorme impact. Op z’n eentje is die goed voor 30 procent van het wereldwijde energie- en materiaalgebruik, en voor gigantische hoeveelheden afval. De conventionele manier van bouwen is niet houdbaar. Zeker niet als je weet dat tegen 2050 zo’n 70 procent van de wereldbevolking in steden zal wonen. 2,5 miljard mensen méér dan vandaag. Om al die mensen te huisvesten, moet er de komende 30 jaar élke maand een stad zo groot als New York gebouwd worden. Dat halen we alleen als we veel duurzamer en veel compacter gaan bouwen. Die evolutie is trouwens al volop bezig.”

We komen niet uit de bouwsector. We hebben geen last van tradities, conventies of taboes.

“We komen zelf niet uit de bouwsector”, zegt Benjamin. “We hebben geen last van tradities, van conventies of van taboes. We zijn onze denkoefening echt van een wit blad gestart.”

“In elk bouwproces heb je grosso modo twee fases. De eerste is de structurele opbouw. Daar beweegt vandaag al heel wat rond circulair bouwen, het had geen zin dat we het warm water gingen heruitvinden. Maar de tweede fase, die waar alle nutsleidingen geïnstalleerd worden, was nog grotendeels braakliggend terrein op vlak van innovatie. Dat proces is vandaag traag, inefficiënt en duur. Leidingen en draden worden in muren en vloeren geslepen, elke vakman komt met zijn eigen camion en zijn eigen mensen, ze communiceren amper met elkaar.”

“Zo zijn we op het idee van SAM gekomen, onze Slimme Aanpasbare Module. We verwerken alle nutsleidingen – water, elektriciteit en verwarming, en daarnaast ook de ventilatie en de domotica – in één unit. Alle draden en leidingen zitten in die unit, de stopcontacten worden er ook aan bevestigd. Het is niet meer nodig om in vloeren of muren te slijpen, en alles zit elegant verstopt in één kast.”

De Slimme Aanpasbare Module combineert volgens Benjamin een aantal voordelen. “Om te beginnen, is ze 30 procent goedkoper dan de conventionele manier om nutsleidingen te installeren. We fabriceren de unit in een geautomatiseerde fabrieksomgeving, er zijn veel minder werkuren nodig om ze te plaatsen. Gaat er iets kapot, dan moet de elektricien of de loodgieter ook geen muren of vloeren meer openbreken. Door alle nutsvoorzieningen te bundelen in één compacte unit, moet je geen leidingen en draden door heel het huis trekken. Je hebt minder materiaal nodig, en we kunnen in de fabriek ook het bouwafval fors terugdringen. Veel duurzamer, op elke module sparen we 4 ton CO2 uit.”

Als je wil innoveren in de bouwsector moet je geduld hebben.

Benjamin en Axel bouwden eerst een ruw prototype om investeerders over de streep te trekken. Dat lukte, ze fabriceren SAM in de fabriek van het grote bouwbedrijf Vanhout.pro en mochten er een showroom bouwen. De eerste commerciële realisaties zitten in de pijplijn, volgend jaar worden 20 studio’s van een Brussels nieuwbouwproject uitgerust met Slimme Aanpasbare Modules.

“Als je wil innoveren in de bouwsector moet je geduld hebben. Dat is logisch”, vindt Benjamin. “Een woning is een enorme investering, we hebben het al snel over 200.000 euro. Dan gaan mensen niet zeggen: ‘Installeer maar eens zo’n module, we zien wel wat het geeft.’ Nee, we moesten eerst partners vinden. Gelukkig is de hele bouwsector in beweging. Wij waren natuurlijk niet de enigen die zien welke uitdagingen op ons afkomen.”

“Alleen gaat het in ons land allemaal wat trager. Dat heeft ook te maken met onze ruimtelijke ordening. In Nederland beseffen mensen al heel lang dat ze compacter moeten wonen. Vlamingen zijn nog altijd gehecht aan hun vrijstaand huis, aan hun garage, aan hun voortuintje. We willen niet lopen voor we kunnen stappen, maar het buitenland zit wel in ons achterhoofd. De klimaatopwarming, de verstedelijking, dat zijn niet uitsluitend Belgische uitdadingen. Elders in de wereld snakken ze misschien wel nog meer naar oplossingen als de onze.

Iedereen waarschuwde ons voor de risico’s van het ondernemen. Wij zagen die niet.

Benjamin en Axel proberen met Bao Living niet alleen onze manier van bouwen en wonen te transformeren. Ze willen ook hun steentje bijdragen aan het stimuleren van het ondernemerschap. “We zijn echt geschrokken van de reacties toen we onze omgeving vertelden dat we een eigen onderneming uit de grond gingen stampen. ‘Wat als je ziek wordt?’ ‘Wat als het mislukt?’ ‘Heb je 6 jaar gestudeerd om dat nu allemaal op het spel te zetten?’’

“Iedereen heeft het altijd over de risico’s van het ondernemerschap, maar wij zagen ze eerlijk gezegd niet. (lacht) We hadden geen geld om in Bao Living te stoppen, dus dat konden we al niet kwijtspelen. We konden hoogstens wat tijd verliezen. We hebben onszelf één jaar gegeven. Als we dan geen tractie voelden, dan gingen we iets anders doen. We zijn er nog altijd.”

Deel het verhaal van Benjamin en Axel

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen