Bagaar
Werknemers, stagiairs en ondernemers met beloftevolle projecten.

The Internet of Things, de industrie 4.0, ... Het zijn termen die je tegenwoordig bijna dagelijks hoort, maar wat betekenen ze eigenlijk? Kort door de bocht gaat het om de link leggen tussen digitale technologie en dagdagelijkse dingen. En dat is exact wat Georges Lieben nastreeft met z’n bedrijf Bagaar: “Niemand zit te wachten op nog een app om pizza te bestellen. Technologie dient om het leven beter en makkelijker te maken. Het moet gebruikt worden voor dingen die écht een verschil maken voor iemand.”

Geen behoeften creëren, maar problemen oplossen. Dat is het uitgangspunt waarmee Georges Lieben een tijd terug Bagaar oprichtte: “We hebben de zaak met z’n drieën opgestart, hebben onszelf alles geleerd en onze eigen centen geïnvesteerd. Met de winst van het eerste jaar hebben we mensen aangenomen. En dat is nog altijd een beetje de manier waarop we werken.”

Ik wou voor mezelf en anderen een ideale werkplek maken, waar mensen kunnen groeien en niemand elkaar iets in de weg legt.

“Ik heb Bagaar indertijd opgericht omdat ik de ideale werkplek wou creëren voor mezelf en voor anderen. Ik had het wat gehad met al die bedrijfshiërarchieën en glazen plafonds. Voor mij moet een werkplek een plaats zijn waar mensen kunnen groeien en hun talent kunnen ontplooien. Waar niemand elkaar iets in de weg legt,” vertelt Georges. “Wij stimuleren onze mensen om zo veel mogelijk te doen waar ze goed in zijn. Er is niets zo absurd als mensen artificieel in een hokje steken waar ze niet floreren.”

Bagaar zet vol in op talent en het delen van kennis. Dat doen ze door heel open en transparant hun kennis door te geven aan stagiairs. Maar ze gaan nog een stapje verder. Bagaar steunt ‘pro deo’ ook actief projecten waar ze zelf in geloven, maar waarvan de organisaties de middelen niet hebben om hen te betalen voor hun expertise. “Wij hebben niet het kapitaal om te investeren in deze projecten, maar stellen wel met plezier onze expertise en tijd ten dienste van beloftevolle projecten die een meerwaarde bieden aan mens en maatschappij. Zo proberen we hen te ondersteunen met advies, coaching en software development.”

Bagaar is zich er maar al te goed van bewust dat je door de krachten te bundelen effectief een impact op de maatschappij kunt hebben. “Er mag misschien iets minder wantrouwig naar ondernemers gekeken worden,” stelt Georges. “Het is niet altijd makkelijk om vast te houden aan ons idealisme. We zouden best meer kunnen verdienen door bepaalde projecten aan te nemen. Maar we doen dat niet omdat het op lange termijn noch bijdraagt aan het bedrijf, noch aan de mensen en noch aan de maatschappij.”

Deel het verhaal van Georges

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.